Turno smučanje

Krovna mednarodna organizacija za turno smučanje je »International skimountaineering federation« ISMF. V Sloveniji spada tekmovalno turno smučanje pod okrilje Planinske zveze Slovenije, njene Komisije za gorske športe in Podkomisije za tekmovalno turno smučanje.

Discipline tekmovalnega turnega smučanja:

 1. TEKME V PARIH; Pari morajo biti istega spola in starostne kategorije. Proga je sestavljena iz vsaj treh vzponov in treh spustov, lahko pa tudi več. Tekme potekajo v gorah, tekmovalci lahko uporabljajo za vzpon dereze, plezalni pas in varovala. Spusti so zunaj urejenih prog. Tekma traja največ do 3 h, s približno 2000 v. m. vzpona.
 2. POSAMIČNE TEKME; Proga pri posamičnih tekmah je ista kot pri tekmah v parih. Sestavljena je iz vsaj treh vzponov in spustov ter peš odseka, kjer smuči prenašaš na nahrbtniku. Ne uporabljajo plezalnega pasu in varoval, lahko pa cepin in dereze. Štart je skupinski, tekma traja 1,5 do 2 h, z do 1900 v. m. vzpona.
 3. ŠPRINTI; Sestavljajo jih osnovne dejavnosti in tehnike: vzpon s smučmi na nogah, peš hoja s smučmi na nahrbtniku in spust. Proga je krajša in traja do 3 min. Tekmovalci naredijo okoli 100 v. m. v vzponu in spustu. Štart in cilj je na istem mestu. Vzpon je po utrjenem smučišču. Spust pa izven smučišča med vratci in z manjšimi skoki. Na začetku tekmovanja izvedejo kvalifikacije, kjer tekmovalci štartajo drug za drugim na 20 s. V polfinale se uvrsti 12 najhitrejših. Iz dveh polfinalnih skupin pa se v finale uvrstijo po trije najboljši.
 4. ŠTAFETE; Ekipo sestavljajo trije ali štirje tekmovalci, ki tekmujejo po eden na krog. Proga je krajša, največ 150 do 200 v. m. vzpona, z dvema vzponoma in spustoma ter peš odsekom. Čas trajanja na en krog je približno 15 min.
 5. VERTIKALI; Je tekma samo v vzponu, po utrjenem snegu, z do 700 v. m. vzpona.

Uspehi naših članov:

2018

 • Memorial celjskih reševalcev, DP pari: Aljaž Kolar in Robert Pritržnik osvojila med člani 3. mesto; Katarina Pritržnik in Špela Zupan (TSK Olimpik) med članicami 1. mesto; Boris Stropnik in Matej Špeh pa med veterani 2. mesto.
 • Memorial Luka in Rada, DP posamično: Maj Pritržnik je osvojil med mladinci 2. mesto.
 • SellaRonda Skimarathon: Aljaž Kolar in Robert Pritržnik sta osvojila med 578 pari 202 mesto.

2019

 • Memorial Luka in Rada, DP pari: Aljaž Kolar in Robert Pritržnik sta osvojila med člani 1. mesto, Maj Pritržnik in Luka Strupi (TSK Olimpik) med mladinci 1. mesto, Boris Stropnik in Matej Špeh pa med veterani 2. mesto.
 • Zvoh Night Attack oz. Lumarjev Vertikal, DP vzpon: Maj Pritržnik je osvojil med mladinci 1. mesto, Katarina Pritržnik pa med članicami 1. mesto.
 • Zelenica Ski Raid: Boštjan Štiglic je osvojil med veterani 1. mesto, Maj Pritržnik pa med mladinci 2. mesto.
 • Svetovno prvenstvo v turnem smučanju-Villars 2019: Maj Pritržnik je osvojil v disciplini šprint 41. mesto, posamično 38. mesto in vertikal 36. mesto med 50 nastopajočimi.
 • SellaRonda Skimarathon: Aljaž Kolar in Robert Pritržnik sta osvojila med 650 pari 159 mesto.
 • Memorial celjskih reševalcev: Aljaž Kolar je osvojil med člani 2. mesto, Robert Pritržnik pa 3. mesto, Katarina Pritržnik med članicami 2. mesto, Boštjan Štiglic med veterani 1. mesto, Maj Pritržnik pa med mladinci 2. mesto.
 • Skupni seštevek za slovenski pokal v turnem smučanju: med člani je Aljaž Kolar osvojil 2. mesto, Robert Pritržnik pa 3. mesto; med člani 45+ je Boštjan Štiglic zasedel 3. mesto; med članicami Katarina Pritržnik 2. mesto; med mladinci pa je Maj Pritržnik zmagal.