12. mednarodni turnosmučarski tabor za mlade

Poročilo o udeležbi na 12. mednarodnem turnosmučarskem taboru za mlade
Kühtai, 13. – 16. 12. 2018

Udeleženca: Anja Merlak Markič, Maj Pritržnik
Spremljevalec: Robert Pritržnik

Pod okriljem mednarodne turnosmučarske organizacije ISMF že 12 leto zapored izvajajo tabor za mlade tekmovalne turne smučarje. Organizacijo si izmenjujeta nemška in avstrijska turnosmučarska organizacija Deutscher Alpinverein (DAV) in Skimo Austria. Letos so organizacijo izvedli Deutscher Alpinverein (DAV). Udeleženci so prišli iz trinajstih držav (Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške, Bolgarije, Španije, Poljske, Romunije, Azerbajdžana, Hrvaške, Portugalske in Slovenije) in jih je bilo 56 in okoli 30 spremljevalcev ter organizatorjev. Tabor je bil namenjen za otroke stare od 12 do 20 let z različnim turnosmučarskim predznanjem. Od začetnikov, ki so prvič stali na smučeh, do članov nacionalnih turnosmučarskih ekip. Otroci so si lahko opremo tudi izposodili. Kamp je potekal na najvišjem avstrijskem smučišču Kühtai, ki na 2000 do 2800 m ponuja idealne pogoje za turno smučanje in ostale zimske športe. Snežna pobočja niso preveč strma in ponujajo veliko možnosti za terensko smučanje izven urejenih prog. Snega je v izobilju in zaradi visoke nadmorske višine dolgo ostane suh ter nepredelan.
Od četrtka do nedelje so bili otroci deležni številnih predavanj in praktičnih delavnic gorskih vodnikov (o nevarnostih v gorah, plazovih, iskanju zasutega v snežnem plazu, dvosmerni skupinski test, planiranju in izvedbi turnosmučarske ture), proizvajalcev turnosmučarske opreme (Dynafit), tekmovalcev (tehnika gibanja turnega smučarja tekmovalca), zdravnika (zdravje in preventiva pri mladih tekmovalcih) in ostalih delegatov ISMF, ki so predstavili mednarodno turnosmučarsko organizacijo, discipline tekmovalnega turnega smučanja, pravila. V soboto dopoldan so se vsi udeleženci pomerili v zelo zanimivi disciplini tekmovalnega turnega smučanja in sicer štafete, kjer so se v heterogenih skupinah po štiri pomerili med seboj. V nedeljo dopoldan smo se vsi udeleženci odpravili na dve različni ture v okolico. Organizatorji so izpeljali vse planirane dejavnosti.
Organizatorjem je uspelo v štirih dneh predstaviti otrokom enega izmed najlepših in najbolj napornih zimskih športov. Otroci so med seboj sodelovali, se družili, urili veščine tekmovalnega turnega smučanja na zabaven način in prepričan sem, da se bo marsikdo od udeležencev podal v svet tekmovalnega turnega smučanja. V prihodnjih letih bomo najbrž ponovno vabljeni, zato vas že sedaj nagovarjam: »Vabljeni vsi otroci iz Slovenije stari od 12 do 20 let, ki želite spoznati tekmovalno turno smučanje«.
Izjave slovenskih udeležencev:

Anja Merlak Markič: Tabor je bil res super… Prvi dan smo imeli več različnih tečajev, kjer smo spoznali iskanje ponesrečenca v snežnem plazu, odkopavanje le tega, pravilne in najhitrejše tehnike menjav in hoje v hrib… Drugi dan smo se pomerili v štafetah in zadnji dan smo se odpravili na turo. Kljub mrazu smo imeli fino in toplo priporočam udeležbo tudi drugim naslednje leto:)

Maj Pritržnik: Na kampu mi je bilo zelo fajn. Najbolj mi je bila všeč tura na Schafzollen, sploh ker se je bilo zelo fajn dol pelat. Všeč mi je bila tudi tekma v štafetah, kjer smo bili kar dobri. Spali smo v luksuznem hotelu s pogledom na smučišče. Naslednje leto bom zagotovo spet prišel, upam le, da bo malo topleje, drugače pa je bil kamp super.

Starš in spremljevalec:
Robert Pritržnik