SLOVENSKI POKAL V TURNEM SMUČANJU 2020

Pod okriljem Planinske zveze Slovenije, Komisije za gorske športe in Podkomisije za tekmovalno turno smučanje smo s tekmo na Zelenici na žalost prehitro zaključili tekmovalno sezono.

Kot prejšnja leta tudi letošnja zima ni in ni prišla v naše kraje. Najprej so člani TSK LiMa prestavili prvo planirano tekmo v šprintih na smučišču Celjska koča iz 21. decembra 2019 na 11. januar 2020. Zaradi slabih snežnih razmer so jo kasneje tudi odpovedali.

Potem smo držali pesti za tradicionalni Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča na Jezerskem. Po navadi so imeli Jezerjani srečo pri »Hairotu«, ki jim je poslal sneg v zadnjem trenutku. Letos tudi on ni mogel pomagati in so bili primorani legendarni memorial prestaviti in ga bodo mogoče letos izpeljali kot tekaško prireditev.

Prvo tekmo smo doživeli šele na Krvavcu, kjer so člani Športnega društva Divji zajci organizirali tekmo v vzponu, Zvoh night attack, ki je štela tudi za državno prvenstvo. Tekme so se udeležili tudi vsi najboljši, s profesionalcem Lukom Kovačičem na čelu. Zelo lepa nočna tekma, ki v soju bakel naredi posebno vzdušje.

Za zaključek najkrajše sezone v zadnjih letih smo se zbrali na Zelenici. Nejc Kuhar je s svojo ekipo Društva za razvoj turnega smučanja ponovno pripravil pravi praznik turnega smučanja. V čudovitem sončnem vremenu in snežnih razmerah, ki so zahtevale previdnost pri izbiri trase so se še zadnjič letos zbrali najboljši turni smučarji iz Slovenije in Avstrije.

GRZS – Postaja Celje – društvo in TSK LiMa so pripravljali zaključno tekmo slovenskega pokala na Okrešlju, vendar je korona virus preprečil izvedbo. Tekma je bila odpovedana, čeprav so na krnici nad Logarsko dolino na pobočjih Rink, Savinjskega in Jezerskega sedla ter Ledin enkratne snežne razmere.

Podkomisija za tekmovalno turno smučanje se je letos odločila, da ne glede na samo dve izvedeni tekmi za slovenski pokal potegne črto pod to sezono in razglasi najbolj uspešne.

V kategoriji članov je bilo uvrščenih 18 tekmovalcev, med katerimi so bili najbolj uspešni Luka Mihelič (KGT Papež), 3. mesto; Matjaž Mikloša (Društvo za razvoj turnega smučanja), 2. mesto in Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), 1. mesto.

V kategoriji starejših članov 45+ je bilo uvrščenih 8 tekmovalcev. Med prve tri so se uvrstili: Boris Stropnik (TSK LiMa), 3. mesto; Milan Šenk (TTSO/GRS Jezersko), 2. mesto in Tomaž Soklič (Šenturški oktet), 1. mesto.

V kategoriji mladincev so bili uvrščeni trije tekmovalci, med katerimi je 3. mesto zasedel Vid Praprotnik Čurič, 2. mesto Jon Pritržnik (TSK LiMa) in 1. mesto Maj Pritržnik (TSK LiMa). Poudariti je potrebno, da so bili mladinci na tekmah za slovenski pokal oproščeni plačila štartnine.

V enotni kategoriji žensk so bile uvrščene štiri tekmovalke, med katerimi je 3. mesto zasedla Katarina Pritržnik (TSK LiMa), 2. mesto Isabelle Kuhar Sebastian (AO Rašica) in 1. mesto Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa).

Čestitke vsem nastopajočim in organizatorjem tekem, ki so letos tekme organizirali ter tudi tistim katerim tekme ni uspelo organizirati, ste pa vložili veliko energije in sredstev v samo pripravo. Bolj podrobno analizo slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju bomo naredili na zboru načelnikov KGŠ, ki bo sklican naknadno.

Za konec poziv vsem tekmovalcem, da je pogoj za udeležbo na tekmovanjih za slovenski pokal v turnem smučanju plačana članarina PZS za leto 2020, ki jo lahko poravnate v katerem koli društvu ali klubu registriranem pod okriljem PZS. S plačano članarino ste tudi zavarovani na tekmah in lahko koristite številne druge ugodnosti PZS.

Načelnik KGŠ
mag. Robert Pritržnik

Povezava na stran PZS kjer je objavljeno poročilo.

Koledar