Lumarjev vertikal 2021 – Poročilo

Foto: Ivo Avberšek Hans

Prvo soboto v februarju se je slovenska turnosmučarska karavana zbrala pod Pohorjem. Organizatorji, člani TSK LiMa in glavni sponzor Lumar, smo pripravili vse potrebno za izvedbo državnega prvenstva v vzponu, čakali smo samo še na tekmovalce. Ob natanko šestih uri zvečer smo se tekmovalci spopadli z mariborsko strmino, po kateri se spuščajo tudi najboljše smučarke sveta na Zlati Lisici. Tekmovalci smo morali premagati 700 višinskih metrov na 3 kilometre dolgi progi. Najzahtevnejši del je sledil takoj po startu, ko smo se tekmovalci morali spopasti s strmino nad Snežnim stadionom. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, se nas je 53 tekmovalcev na progo podalo brez bučne podpore gledalcev, ki je v Mariboru zagotovo ne bi manjkalo.

Z vzponom je najhitreje opravil večkratni državni prvak Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je s časom 26:51 postavil rekord proge. Drugo mesto je s časom 29:39 osvojil Luka Mihelič (Društvo za razvoj turnega smučanja), tretji pa je bil mladi Klemen Španring (TSK LiMa) s časom 30:40. Peterico sta dopolnila četrti Maj Pritržnik in peti Aljaž Kolar (oba TSK LiMa). V ženski konkurenci je že drugi naslov državne prvakinje v tej sezoni osvojila Karmen Klančnik Pobežin, ki je s progo opravila v nekaj manj kot 38 minutah. Drugo mesto je zasedla Špela Zupan, tretja pa je bila Katarina Pritržnik (vse tri TSK LiMa).

»Mariborsko Pohorje se je izkazalo kot odlična lokacija za izvedbo tekme v vzponu, zato bomo naredili vse, da postane tradicionalna« je izjavil vodja tekmovanja Robert Pritržnik. Izvedba tekmovanja ne bi bila mogoča brez idejnega vodje Marka Lukića, direktorja podjetja Lumar IG d.o.o. ki je dal pobudo za organizacijo tekme in sofinanciral dogodek. Zahvala gre tudi upravljalcu smučišča mariborsko Pohorje Marprom d.o.o., ki so spoznali kakšen velik potencial ima v teh časih turno smučanje in so se odpovedali nočni smuki ter sodelovali pri organizaciji. Sponzorji dogodka so bili tudi Planinska zveza Slovenije, Gostilna Oštirka, Dadakt Hrustljava zabava in Plastika Skaza d.o.o. Zahvala komentatorju in novinarju Peteru Kavčiču in tehniku Mitji Šešku, ki sta povezovala prireditev in poskrbela za prijetno vzdušje na tekmi ter članom RFID meritev, ki so skrbeli za merjenje časov. Največja zahvala pa velja vsem tekmovalcem in ljubiteljem turnega smučanja, brez katerih tekme zagotovo ne bi bilo. 14. marca vas vabimo, da se znova srečamo na Dnevu turnega smučanja in državnem prvenstvu posamično na Zelenici.

Za organizacijski odbor:
Maj Pritržnik

Slike so objavljene na naslednji povezavi.

Povezava do rezultatov.